31. The period of Khilji Dynasty was from ____
(a) 1206 A.D – 1290- A.D
(b) 1290 A.D – 1320 A.D
(c) 1320 A.D -1414 A.D
(d) 1414 A.D – 1451 A.D

32 Who is the author of My Experiments with Truth?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Swami Vivekanand
(d) Rabindranath Tagore

33. When a body is whirled in a circle, the work done on it is:
(a) +ve
(b) -ve
(c) 0
(d) Infinite

34. If it was Monday on 4th Feb 2004, what was the day on 1st Jan, 2004?
(a) Sat
(b) Sun
(c) Mon
(d) Tue

35. If in a certain code, LUTE is written as MUTE and FATE is written as GATE. Then how will BLUE be written in that code?
(a) CLUE
(b) GLUE
(c) FLUE
(d) SLUE

36. Railway finances separated from general revenues in the year?
(a) 1924-25
(b) 1930-31
(c) 1950-51
(d) 1951-52

37. The largest area under cultivation in India is for which crop?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Sugercane
(d) Jowar

38. Typhoid and Cholera are examples of:
(a) infectious disease
(b) airborne disease
(c) waterborne disease
(d) none of these

39. Which of the following is not a function of local bodies under Panchayati Raj system?
(a) Health
(b) Education
(c) Law and order
(d) Registration of death and birth

40. Light year is the:
(a)  distance traveled by light in one year
(b) Mean distance b/w earth and sun
(c) Mean distance b/w earth and moon
(d) Mean distance b/w sun and any other planet

41. Who was the first President of India?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Dr. S.Radhakrishnan
(c) N. Sanjiva Reddy
(d) Mahatama Gandhi

42. What does GSLV stands for?
(a) Geosynchronous satellite launch vehicle
(b) Geostationary satellite launch vehicle
(c) German satellite launch vehicle
(d) none of these

43. Choose the best alternative January: November: : Sunday : ?
(a) Mon
(b) Tue
(c) Fri
(d) Sat

44. Which of the following fishes is a surface feeder?
(a) Rohu
(b) Mrigal
(c) Common carp
(d) Catla

45. The of all prime numbers less than 50 is:
(a) 16
(b) 15
(c) 14
(d) 18

46. The cloth of National Flag of India is
(a) Silk
(b) Pure silk
(c) Cotton poplin
(d) Khadi

47. Which is the gas used for producing a hot flame for welding?
(a) Acetylene
(b) Ammonia
(c) Propane
(d) Ethylene

48. Which of the following types of medicines is used for treating indigestion?
(a) Antiboitic
(b) Analgesics
(c) Antacid
(d) Antiseptic

49. The second world war began in the year ?
(a) 1935
(b) 1937
(c) 1939
(d) 1940

50. Manglore port is located in:
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh

51. 30% of ___ = 180?
(a) 60
(b) 600
(c) 960
(d) 9000

52. Which is the first month of National calender?
(a) Bhadra
(b) Phalguna
(c) Chaitra
(d) Kartika

53. Who was the first President of Indian National Congress?
(a) A.O Hume
(b) W.C Bannerjee
(c) Annie Basant
(d) Motilal Nehru

54. An eclipse of the sun takes place:
(a)  when moon passes between Sun and earth
(b) Once every 5 years
(c) When the moon is full
(d) When earth comes between sun and moon

55. Choose the best alternative. An oasis always has:
(a) travellers
(b) water
(c) sand
(d) Camels

56. The Supreme court was established in 1774 at:
(a) Madras
(b) Bombay
(c) Calcutta
(d) Delhi

57.The capital of Harsha’s empire was:
(a) Ujjain
(b) Kannauj
(c) Thanesar
(d) Pryug

58. Which no. is missing? 2, 3, 5, 7, 11, ?,17
(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 15

59. Where did Shubhash Chandra Bose inaugurate the Govt of Free India?
(a) Singapore
(b) Tokyo
(c) Calcutta
(d) Rangoon

60. If a rock is brought from the surface of the moon:
(a) its mass will change
(b) its weight will change but not mass
(c) both mass and weight will change
(d) no change

Click here for questions 61-90

Answer Keys

31-b 46-d
32-a 47-a
33-c 48-c
34-d 49-c
35-a 50-a
36-a 51-b
37-a 52-c
38-c 53-b
39-c 54-a
40-a 55-b
41-a 56-c
42-a 57-c
43-c 58-b
44-c 59-a
45-c 60-b
Don't miss any update. Don't forget to verify your email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

One Response to RRC Group D Question Paper Part II

  1. sumit chopra says:

    sir pepar me jo qution diye hai wo no.60 se aage show nahi ho rahe.plz help.

Leave a Reply

Personal Blogs
blog links